zondag 31 juli 2011

Tetten

“Als het stoort, moet je maar even buiten gaan staan, hé”, kwekt M., terwijl ze haar T-shirt omhoog stroopt en de baby dichterbij haalt. M., een nochtans niet bepaald preutse vriendin, hield er duidelijk rekening mee dat bepaalde mensen in de kamer gechoqueerd zouden zijn door haar actie. En ze is lang niet de enige jonge moeder met die bezorgdheid. Iets waar ik dan weer aanstoot aan neem.

Vrouwen mogen tegenwoordig in boekjes en op het scherm te pas en te onpas (vooral te onpas!) hun tieten bovenhalen, zonder dat iemand daar vreemd van opkijkt. Maar een stel borsten gebruiken waarvoor ze effectief dienen, daar zijn we duidelijk nog niet klaar voor. Al is dat gezien de huidige maatschappelijke context ook weer niet zo onbegrijpelijk. Wanneer heb jij de laatste keer een vrouw opgemerkt die in het openbaar haar kind de borst gaf? Ik kan mij zelfs niet herinneren dat ik het ooit gezien heb. In de reclame worden moeders die hun boreling zogen evenmin getoond. En ook de baby’s zelf krijgen de ronde objecten die ze zo instinctief herkennen, maar zelden te zien. Doopkaartjes, slabbetjes,… op alle babystuff staan papflessen afgebeeld. Nergens valt er een getekende of gebreide boezem te bespeuren. Vreemd, want borstvoeding is de natuurlijkste zaak ter wereld. Goed voor moeder en kind en bovendien stukken minder gecompliceerd dan alle geklooi met flessenvoeding.

Weet je nog dat ondergetekende de voorbije twee jaar op Humo’s Pop Poll de medaille won in de dubieuze categorie: “Wie zou u graag eens uit de kleren willen zien gaan?” Ook wel geïnterpreteerd als: “Wie haar tetten zou u wel eens willen zien?” Wel, je zal ze zien binnenkort. Niet in Humo, zelfs niet in Flair. Maar ergens bij jou in de buurt. In een café, op een bankje in het park,… terwijl ze idyllisch gemolesteerd worden door mijn baby. Dat ik op die manier een derde medaille hypothekeer, is nu al, en zal tegen dan zeker, het minste van mijn zorgen zijn.

8 opmerkingen:

 1. Super! Go Erika, go! Niet omdat ik zo per sé naar tetten wil gapen, maar omdat ik het ook net als jij de natuurlijkste zaak van de wereld blijf vinden dat een kind moedermelk krijgt - bij voorkeur "live" en niet opgewarmd uit een fles. Veel succes en dat kleintje gaat nog veel beter zijn dan welke medaille ook - al kan je natuurlijk dingen naar de gouden tiet. ;) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik heb 2x borstvoeding gegeven, ook in het openbaar en kreeg meestal positieve reacties. Een beetje discretie is natuurlijk altijd leuk voor alle partijen :-) Doen waar jij je goed bij voelt is mijn motto!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha!! Mijn "tetten" heb ik ook al vaak in het openbaar getoond hoor!! Gewoon doen. Maar ik zei ook wel het zelfde als M. En op straat zorgde ik voor enige "discretie", maar geen haar op mijn hoofd dat er aan dacht om mijn baby honger te laten lijden op de Meir terwijl ik borsten vol melk had! Goed hoor!! Gewoon DOEN! En genieten van de zwangerschap. Het is een wonderlijke tijd vol verwachting.....
  Groetjes van
  De Vertekes
  ps : knappe bedenking van die papflessen op kaartjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gewoon zelf een geboortekaartje ontwerpen met 'tetten' op Erika! Mijn dochter kreeg 16 maand borstvoeding, ook in het openbaar, en haar broertje intussen weeral 3,5 maand, dus ik haal mijn 'tetten' ook regelmatig boven. Je ziet het stilaan toch wel weer iets vaker, bij mijn dochter zat ik ooit op een Antwerps terrasje (Lombardia) te voeden terwijl 2 andere mama's hetzelfde deden. 3 working boobs ;-). Zie wel dat je je goed informeert, de eerste periode is het meestal vrij zwaar, volhouden is de boodschap en zorg dat je een goede vroedvrouw hebt om je te begeleiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind ook dat het absoluut moet kunnen om je baby in het openbaar te voeden. In het begin had ik er zelf wat schroom over. Ik heb zelfs 2X op het toilet borstvoeding gegeven. De eerste keer was op restaurant. 't Was de allereerste keer dat we uit eten gingen met de baby erbij. Uiteraard kreeg ze daar honger. Het was de eerste keer ook dat ik moest voeden in het openbaar en ik voelde me daar zelf wat onwennig bij dus ik ging dan maar naar het toilet. Ik moet zeggen dat het een zeer nette en mooie toiletruimte was, dus dat viel goed mee. De tweede keer dat we uit eten gingen met de baby erbij, had ik aan de ober gevraagd of ik op een rustig plekje kon zitten om borstvoeding te geven. Die stuurde me gelijk naar het toilet en dit keer was het niet zo net. Toen heb ik besloten om me er niets meer van aan te trekken. Heeft ze honger, dan krijgt ze de borst, ook al is dat aan tafel in een restaurant of op een terrasje.
  Zoals Neeltje hierboven zegt: borstvoeding is in 't begin inderdaad zwaar, zelfs pijnlijk, vind ik, maar als je volhoudt is het meer dan de moeite waard!
  Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Leuven zie je het ook geregeld hoor. Ik heb laatst nog (toevallig) naast een ander kersvers koppel met baby de borst gegeven op een dichtbevolkt grasveldje tijdens Hapje Tapje (erg letterlijk in ons geval). Niemand die daar gek van opkeek. Het is telkens weer een heerlijke ervaring eens het geklungel van de eerste weken achter de rug is!
  Succes ermee!
  Lena

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk, mooi, gemakkelijk, natuurlijk, eenvoudig, kant en klaar, intiem contact, goede voeding, simpele gebaren, liefdevolle relatie, lekker knus, gewoon gewoon... en na meer dan tien maand is het bij dorst nog volop genieten van die borst! Lieselotte

  BeantwoordenVerwijderen