zaterdag 6 augustus 2011

Tegendraads

Mijn kind heeft lak aan regels, zo veel is nu al duidelijk. Volgens het boekje zou de foetus rond deze periode namelijk mooi moeten indalen. Indalen wil zeggen dat het hoofdje in het bekken zakt, de blik gericht op de uitgang daar beneden. Maar mijn kleintje heeft besloten om precies het tegenovergestelde te doen van wat de massa doet. Het heeft zich in ‘stuit’ gelegd: poep naar beneden en de beentjes opgeklapt tot aan de oren. Een houding waar maar 3 procent van alle baby’s voor kiest. Geen probleem voor de foetus (die ligt zelfs heel erg comfortabel zo!), maar wel voor de mama. Dokters en vroedvrouwen nemen het risico immers niet meer om zo’n tegendraads kindje langs natuurlijke weg geboren te laten worden.

Dat wordt dus, tenzij de baby zich last minute nog op miraculeuze wijze draait, een keizersnede. Een ingreep die meteen alles wat ik tot nu toe gelezen heb over bevallen en hoe ermee om te gaan, reduceert tot compleet nutteloze kennis. Want ik ga nooit weeën hebben, ik zal nooit een epidurale verdoving moeten vragen en ik hoef ook nooit te kiezen tussen een thuis- of een ziekenhuisbevalling. Het enige wat ik binnenkort moet doen is een datum voor D-day vastleggen. De rest wordt voor mij gedaan. De dokter zal mijn buik openlaseren, het kind zal er uitgehaald worden en ik zal vervolgens weer netjes dichtgenaaid worden. Oké, proper, pijnloos én met een ongeblutst kind als resultaat. Allemaal voordelen. Maar wegen die wel op tegen de nadelen? Zou de beloning niet stukken groter zijn als ik eerst een zware inspanning moet leveren? En vooral: heb ik niet zowat alle moeders al horen roepen dat hun man véél meer respect heeft voor hen, sinds ze met eigen ogen gezien hebben hoe vrouwlief hun kind al kreunend op deze wereld perste?

Mmm, ik had mijn lief ook graag met verstomming willen slaan. Maar dat respect zal ik dus willensnillens op een andere manier moeten zien te verdienen.

4 opmerkingen:

 1. Wat een jammer nieuws...
  Maar er zijn in Vlaanderen echt nog wel vroedvrouwen en gynaecologen te vinden die een vaginale stuitbevalling willen begeleiden hoor! Misschien een second opinion halen? Recent onderzoek wijst uit dat een vaginale stuit beter is voor moeder en kind! (http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=GEZ_NB_GZT2011080295)
  En zelfs al zou je toch voor de keizersnede gaan, dan is het nog steeds beter voor moeder én baby om de bevalling zelf op gang te laten komen en pas dan over te gaan tot de keizersnede.

  Veel succes met de bevalling!
  Indra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan (als student-vroedvrouw) Indra's reactie hierboven alleen maar bijtreden. Probeer accupunctuur, voetzoolreflexologie, ... Er zijn nog kansen genoeg om het kindje te laten draaien. Alleen zal een gyn dat zelf nooit voorstellen. Voor hun is een sectio gemakkelijk; patiënt komt op die dag en die datum, zij hoeven er niet in het midden van de nacht voor uit hun bedje te springen. Niet opgeven Erika! Zoek alternatieven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Proficiat heb ik in tussentijd al begrepen! Welkom op deze wereld Finn!!
  Ikzelf ben gewoon bevallen (1 keer), en 2 keren met keizersnede. Het is anders, maar ook weer hetzelfde. Het herstel van mijn eerste KS was bijna pijnloos, de 2-de een heel pak erger! De vaginale bevalling was traumatisch(voor mijn dochter en ik) en het herstel langzaam en pijnlijk. Je kan er geen staat op maken.
  Wat ik maar wil zeggen : het is het resultaat dat telt! En Finn zal ongetwijfeld prachtig zijn!
  Geniet van deze tijd, hij is zo bijzonder, en nogmaals van harte gefeliciteerd voor heel de familie!!
  De vertekes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook proficiat! Hopelijk is alles vlotjes verlopen. Toffe naam trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen